Art, convivència i transformació social




C/Jaume Piquet, 23  08017 Barcelona



dimarts 29/11/11 05:51
La Plataforma de Gestió Ciutadana

No hi ha una única manera de gestionar equipaments públics, com ara els centres cívics o els centres culturals; la única solució no és la d’externalitzar la gestió a una empresa privada.

També hi ha la possibilitat de que siguin associacions arrelades al territori les que gestionin aquests equipaments. De fet, aquest és el sentit que, des de fa dos anys, hi hagi una Plataforma de Gestió Ciutadana que, precisament, defensa i promou les associacions que porten o aspiren a dirigir equipaments públics.

L’origen de la Plataforma és en una primera trobada que es va fer a Casa Orlandai el 30 de setembre de 2009, on estaven representades unes deu associacions que gestionen centres cívics o culturals de la ciutat. De seguida és va evidenciar que la qüestió venia de lluny, tant com els gairebé 30 anys que el Bidó Nou Barris porta gestionant l’Ateneu Popular. I, a Nou Barris, ja hi havia una coordinació entre els diversos centres que comparteixen aquesta forma de gestió. La novetat, doncs, era obrir el debat a nivell de tota la ciutat de Barcelona.

Aquest grup d’associacions s’han anat reunint des d’aleshores. Primer amb el propòsit de consensuar un document definitori sobre el model de gestió: ‘Gestió Ciutadana d’equipaments i projectes municipals d’interès general’, que es va aprovar el setembre del 2010. I posteriorment és va començar a treballar en un document per disposar d’unes bases de negociació amb l’Ajuntament, amb el suport d’un informe jurídic que avala la viabilitat de la gestió ciutadana.

A la sessió de treball que s’ha fet el dia 19 de novembre d’enguany, també a Casa Orlandai, amb la presència d’unes 70 persones que representaven a 17 associacions diferents, es va debatre i esmenar a fons el document de negociació, que té com a finalitat principal “proposar una sèrie de mesures per unificar els diversos models i millorar, d’aquesta manera, els mecanismes de gestió i per tant millorar el servei a la ciutadania”. I és va redactar i aprovar un Manifest que té la voluntat de fer-se públic i reivindicar la gestió ciutadana.

Reproduïm el Manifest:

“Les entitats sotasignants, membres de la Plataforma de Gestió Ciutadana, reunides el 19 de novembre de 2011, a la Casa Orlandai de Sarrià:

MANIFESTEM:

Que donada la trajectòria històrica de les últimes dècades en la gestió d'equipaments i serveis públics, creiem que la Gestió Ciutadana (1) és el millor model de gestió, a nivell de democràcia directa, participació, cohesió social i proximitat; ja que és un model on la societat organitzada de forma voluntària assumeix la responsabilitat de gestionar i dinamitzar un sector o territori.

DENUMCIEM:

Que la manca d'un marc normatiu específic ha provocat que els diferents projectes que s'han desenvolupat al llarg del temps a nivell de ciutat, s'hagin implementat de forma molt desigual i precària.
Que la disparitat de criteris que han aplicat i estan aplicat actualment els interlocutors tècnics i polítics, en tant que gestió ciutadana, provoca un escenari en el que hi ha projectes consolidats que no ténen el seu futur garantit, i projectes incipients que queden exclosos d'aquest tipus de gestió, per manca de voluntat política.

DEMANEM:

Que tal com recullen la Carta Municipal, les Normes de Participació Ciutadana, el Pla Director de Participació Ciutadana, i els articles 2 i 4 de la llei 30/2007 de Contractes del Sector Públic, cal defensar, potenciar i aplicar la Gestió Cívica així com desenvolupar un Marc Normatiu que reguli aquest tipus de gestió.

Exigim iniciar aquest procés conjuntament i de forma immediata”.

Plataforma de Gestió Ciutadana

(1) Usem l’accepció Gestió Ciutadana preferiblement a la de Gestió Cívica, figura recollida als diferents documents i normatives municipals, tot i referir-se al mateix tipus de gestió. El que la Plataforma entenem com a Gestió Ciutadana està explicitat al document ‘Model de Gestió’


A Fons

...
 Qui som                          
 Fotografies              
 Rebre info (newsletter)
 bcn.cat/cccasaorlandai
 Altres enllaços          
 Descàrregues              
 La Remor del pati         
 Facebook                  
 Twitter                  
 MySpace                  
 Contacte                         
 info@casaorlandai.cat
 93 252 42 62
plànol de situació |1| |2|

< Març 2015  >
dldtdcdjdvdsdg
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
 Admin